Κατηγορίες » ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ » Οικολογικά ρούχα και παπούτσια »

Τοξικά ρούχα

«Τοξικά ρούχα» που προκαλούν δερματίτιδες, αλλεργίες, εκζέματα, προβλήματα στο ορμονικό σύστημα έως και καρκίνο κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα στην ελληνική αγορά! Πιτζάμες, νυχτικά, παιδικά μπλουζάκια, που έχουν διάφορες πλαστικές στάμπες, αλλά και χρωστικές ενώσεις, σε διάφορα σχέδια και μεγέθη, πωλούνται στα πανέρια των λαϊκών αγορών, αλλά και στα κινεζικά καταστήματα!

Μπορεί οι τιμές τους να είναι ελκυστικές για τον καταναλωτή που αναζητεί φθηνά καθημερινά ρούχα, ωστόσο, το τίμημα ίσως να είναι πολύ ακριβό, αφού ρισκάρει την υγεία και την υγεία των παιδιών του. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα ρούχα-δηλητήριο περιέχουν στα σχέδιά τους δύο κατηγορίες τοξικών ουσιών: τις φθαλάτες και τις χρωστικές ουσίες. Οι φθαλάτες είναι μια χημική ουσία ιδιαίτερα βλαβερή για την υγεία των παιδιών, όπως είπε στην «Espresso» ο πρώην διευθυντής ερευνών του Δημοκρίτου Νίκος Κατσαρός. «Πρόκειται για χημικές ουσίες που, σύμφωνα με έρευνες, όταν έρχονται σε επαφή με το ιδρωμένο δέρμα, κυρίως των παιδιών, μακροπρόθεσμα προκαλούν πολλά προβλήματα υγείας έως και καρκινογένεση».

Αυτές τις χημικές ουσίες τις χρησιμοποιούσαν παλιά και στις πιπίλες των μωρών, για να είναι μαλακές. Η Ευρωπαϊκή Ενωση τις απαγόρευσε το 1992, αφού είχαν γίνει δεκάδες μελέτες που αποδείκνυαν την επικινδυνότητά τους. «Υποπτα είναι όσα ρούχα έχουν πλαστικές στάμπες. Συνήθως είναι πιτζάμες, παιδικά μπλουζάκια, νυχτικά κλπ. Αυτά τα ρούχα πρέπει να τ’ αποφεύγουν οι καταναλωτές, γιατί ενδεχομένως να περιέχουν φθαλάτες που έχει αποδειχτεί ότι βλάπτουν το ορμονικό σύστημα του οργανισμού, το συκώτι και είναι υπεύθυνες για καρκινογενέσεις».

Αξίζει να τονιστεί πως από το 2005 η Ευρωπαϊκή Ενωση απαγόρευσε τη χρήση των φθαλατών στην επεξεργασία των ενδυμάτων, γι’ αυτό και δεν περιλαμβάνονται στη λίστα με τις αλλεργιογόνες ουσίες, όπως είπε στην «Espresso» η διευθύντρια του Αλλεργιολογικού Τμήματος του Α’ νοσοκομείου του ΙΚΑ «Παπαδημητρίου» Παναγιώτα Δημάκα-Κωστελέτου: «Καλό είναι να μην ξεχνάμε να συμπεριλαμβάνουμε τις φθαλάτες στα τεστ για τις αλλεργίες που κάνουμε, γιατί κυκλοφορούν πολλά ρούχα με πλαστικές στάμπες που προκαλούν εκζέματα, φλεγμονές έως και καρκινογενέσεις και βάζουν σε περιπέτειες την υγεία των καταναλωτών», τονίζει η κ. Δημάκα-Κωστελέτου. «Οταν κάποιος φορέσει ένα ρούχο με πλαστική στάμπα κι εμφανίσει αλλεργική δερματοπάθεια, αμέσως πρέπει να το πετάξει και να μην ξαναγοράσει τέτοιας ποιότητας ρούχα. Εννοείται ότι πάντα πλένουμε τα καινούργια ρούχα προτού τα φορέσουμε για πρώτη φορά και προτιμούμε τα λινά και βαμβακερά που πλένονται σε υψηλές θερμοκρασίες. Αντίθετα, δεν χρησιμοποιούμε τα νάιλον, γιατί ευθύνονται για την ανάπτυξη του σταφυλόκοκκου λόγω του ότι πλένονται σε χαμηλές θερμοκρασίες».

Η δεύτερη κατηγορία αφορά τις χρωστικές ενώσεις που συνήθως τις χρησιμοποιούν στα σχέδια που κοσμούν πουκάμισα και μπλουζάκια. «Οι χρωστικές ενώσεις προκαλούν εκζέματα και δερματικές αλλεργίες. Αυτά τα ρούχα είναι εισαγωγής και συνήθως έχουν προέλευση την Κίνα, την Κορέα κλπ. Τα βλέπουμε συχνά στις λαϊκές αγορές και τα παζάρια», λέει ο κ. Κατσαρός. Σύμφωνα με την αλλεργιολόγο Παναγιώτα Δημάκα-Κωστελέτου, καλό είναι οι καταναλωτές να προτιμούν τα λευκά βαμβακερά και λινά ρούχα που έχουν το σήμα CE και όχι τα πολύχρωμα που ξεβάφουν εύκολα.

Το σήμα CE σημαίνει ότι είναι ελεγμένα από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ωστόσο, επειδή και αυτό πολλές φορές οι επιτήδειοι το αντιγράφουν, καλό θα είναι οι καταναλωτές να αποφεύγουν τα ρούχα που προέρχονται από τρίτες χώρες, καθώς πολλές φορές έχει αποκαλυφθεί από έρευνες που έγιναν στο εξωτερικό ότι περιέχουν αυτές τις δύο κατηγόριες τοξικών ουσιών.

Απάντηση...βιολογική 

Η απάντηση στα «τοξικά ρούχα» ίσως να είναι τα βιολογικά που εμφανίζονται σιγά-σιγά και στην ελληνική αγορά. Πρόκειται για παντελόνια, εσώρουχα, μπλούζες, φορέματα που φτιάχνονται από μπαμπού, σόγια, κάνναβη, αλλά και βιολογικό βαμβάκι. Για τη βαφή τους χρησιμοποιούνται φυσικές ή ατοξικές χημικές βαφές που δεν περιέχουν βαριά μέταλλα, φορμαλδεΰδη και αζωχρωστικές, ενώ στην προ-λεύκανση δεν χρησιμοποιείται χλώριο. Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν σε συνέντευξη Τύπου, με αφορμή τη διοργάνωση Ecolife 2007. Αξίζει να τονιστεί ότι οι πρώτες ύλες των βιολογικών ενδυμάτων είναι:

* Το μπαμπού από το οποίο κατασκευάζονται βρεφικές πάνες κι ελαστικά παντελόνια.

* Η κάνναβη με την οποία κατασκευάζουν πουκάμισα και παντελόνια

* Το λινάρι για τα φορέματα και τα πουκάμισα.

* Η τσουκνίδα για παντελόνια,

* Το βιολογικό βαμβάκι για πετσέτες και μπλούζες.

* Το μετάξι για εσώρουχα, ζιπουνάκια.

Παρ’ όλο που στη χώρα μας γίνονται πολύ αργά βήματα προς αυτή τη νέα αγορά που ονομάζεται «οικολογικά ρούχα», εξαίρεση αποτελούν τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια που από το 1993 ξεκίνησαν να επεξεργάζονται βιολογικό βαμβάκι, χωρίς, φυσικά, τότε να φαντάζονται τη ζήτηση που έχουν σήμερα σε όλο τον κόσμο. Αξίζει να τονιστεί ότι στο εξωτερικό είναι τόσο διαδεδομένα τα βιολογικά ρούχα, που φτιάχνονται ακόμη και νυφικά.

Πηγή: Espresso

Ημερομηνία: Σάββατο, 01 Αυγούστού 2009

Δείτε επίσης και τα κάτωθι προϊόντα:

Bamboo Baby Οικολογικό Πλεκτό Φόρεμα
Bamboo Baby Οικολογικό Πλεκτό Φόρεμα "Chocolate"
Beautiful dress made from 70% bamboo/30% cotton knit. The fabric is gorgeously soft and silky.
Bamboo Baby Οικολογικό Πλεκτό Φόρεμα "Chocolate"
Αγορά 'Bamboo Baby Οικολογικό Πλεκτό Φόρεμα "Chocolate"'
€ 35.95
Bamboo Baby Οικολογικό Πλεκτό Φόρεμα
Bamboo Baby Οικολογικό Πλεκτό Φόρεμα "Rose"
Beautiful dress made from 70% bamboo/30% cotton knit. The fabric is gorgeously soft and silky.
Bamboo Baby Οικολογικό Πλεκτό Φόρεμα "Rose"
Αγορά 'Bamboo Baby Οικολογικό Πλεκτό Φόρεμα "Rose"'
€ 35.95
Bamboo Baby Οικολογκό Φορμάκι από μπαμπού
Bamboo Baby Οικολογκό Φορμάκι από μπαμπού
Mαλακό βιολογικό φορμάκι, από 70% οργανικό μπαμπού /30% οργανικό βαμβάκι
Bamboo Baby Οικολογκό Φορμάκι από μπαμπού
Αγορά 'Bamboo Baby Οικολογκό Φορμάκι από μπαμπού'
€ 20.32
Bamboo Baby Πλεκτό Φορμάκι ριγέ από μπαμπού
Bamboo Baby Πλεκτό Φορμάκι ριγέ από μπαμπού
100% οργανικό μπαμπού, με πιστοποίηση Oeko-Tex 100, που πιστοποιεί ότι και το τελικό προϊόν έχει εξεταστεί για οποιεσδήποτε χημικές ουσίες που μπορούν να είναι επιβλαβείς για την υγεία και δεν έχουν βρεθεί ούτε ίχνη από καμία χημική ουσία που μπορεί να είναι επικυνδινή. Ο χρωματισμός και η εκτύπωση γίνονται επίσης με GOTS και Oeko-Tex πιστοποιημένες βαφές.
Bamboo Baby Πλεκτό Φορμάκι ριγέ από μπαμπού
Αγορά 'Bamboo Baby Πλεκτό Φορμάκι ριγέ από μπαμπού'
€ 33.24