Κατηγορίες » ΑΡΘΡΑ » Αναγέννηση »

Επισκληρίδιος και Θηλασμός

Περιοδικό «ΓΑΛΟΥΧΩ» του Σύνδεσμου Θηλασμού Ελλαδος, τεύχος 8 , Απρίλιος 2008 

Επισκληρίδιος και Θηλασμός 

Πρόκειται να γεννήσω με επισκληρίδιο για να αποφύγω τον πόνο του τοκετού. Επειδή όμως θέλω να θηλάσω, αναρωτιέμαι αν επηρεάζει η επισκληρίδιος τον θηλασμό και πως; 

Επιμέλεια: Μύρτο Χρονάκη, Σύμβουλος Θηλασμού, Ομάδα Βόλου 

Η επισκληρίδιος αναλγησία ή αναισθησία είναι μια μαιευτική επεμβατική πρακτική που εφαρμόζεται ευρέως στη χώρα μας ως μέθοδος ανακούφισης του πόνου του κολπικού τοκετού ή της καισαρικής τομής. Θεωρείται γενικά πιό ασφαλής από την ολική αναισθησία και επιτρέπει στην μητέρα να «παρακολουθήσει» τη γέννα του παιδιού της. «Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται είναι κυρίως ένα οπιούχο ναρκωτικό, και ένα τοπικό αναισθητικό. Μορφίνη συνήθως χρησιμοποιείται όταν πρόκειται για καισαρική». (Riordan 1999) 

Επιπτώσεις στη διαδικασία του τοκετού 

Όπως κάθε ιατροφαρμακευτική παρέμβαση, η επισκληρίδιος επηρεάζει την διαδικασία του τοκετού, και ενέχει ορισμένους κινδύνους, τόσο για την μητέρα όσο και για το μωρό. (Buckley 2005).

 

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η απότομη πτώση της πίεσης της μητέρας αμέσως  μετά την εφαρμογή της που επιρεάζει την παροχή οξυγόνου στα ζωτικά όργανα της μητέρας και του εμβρύου. Άλλοι κίνδυνοι είναι η επιμήκυνση του τοκετού, η μεγαλύτερη πιθανότητα μηχανικών παρεμβάεων στον τοκετό, η βραδυκαρδία του εμβρύου και βλάβες του πρωκτικού σφιγκτήρα της μητέρας.

 Η γέννα με χρήση επισκληριδίου συνήθως συνοδεύεται από κάποιες συγκεκριμένες πρακτικές, όπως περιορισμός της γυναίκας στο κρεβάτι, χρήση ορρού, ηλεκτρονική παρακολούθηση του εμβρύου, ωκυτοκίνη, καθετήρας για τα ούρα, απαγόρευση θυρών από το στόμα και τροφής, κτλ.Μετά την γέννα είναι πιθανό η γυναίκα να υποφέρει από κνησμό, πονοκέφαλο, ναυτία, εμετούς, κατακράτηση ούρων και πυρετό». (Riordan 1999) 

Επιπτώσεις στο θηλασμό 

Η επισκληρίδιος μπορεί να θεωρηθεί ότι επηρεάζει τον θηλασμό με δύο τρόπους: μέσω της επίδρασης των φαρμάρων στο μωρό και μέσω των μαιευττκών πρακτικών που συνοδεύουν την εφαρμογή της.

 

«Κάθε φάρμακό που παίρνει η μητέρα στον τοκετό θα περάσει από τον πλακούντα στο μωρό που είναι πιο ευάλωτο στις τοξικές επιδράσεις του». (Buckley 2005)

 

«Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι πιθανότατα επιρεάζει την ικανότητα του νεογέννητου να εκτελέσει θηλαστικές κινήσεις». (Riordan 1999)

 

«Οι μαίες και οι σύμβουλοι θηλασμού και γαλοχίας αναφέρουν ότι τα μωρά που έχουν εκτεθεί σε επισκληρίδιο τείνουν να είναι ληθαργικά και έχουν δυσκολία στο να συντονισουν τις θηλαστικές κινήσεις με την κατάποση και την αναπνοή, κάτι που είναι απαραίτητο για τον αποτελεσματικό θηλασμό». (Roth 2006)

 

«Το μωρό που έχει εκτεθεί στην επισκληρίδιο μπορέι να έχει νευρολογικές και συμπεριφορικές ανωμαλίες που προκλήθηκαν από τα φάρμακα». (Buckley 2005)

 Ο θηλασμός δυσκολεύεται επίσης από την απομάκρυνση του μωρού από την μητέρα που είναι πολύ πιο πιθανή μετά από γέννα με επισκληρίδιο λόγω των πιθανότερων επιπλοκών, όπως καισαρική τομή, πυρετός της μητέρας, ίκτερος ή ακόμη και αναπνευστικές δυσκολίες του μωρού που οφείλουνται στον συνυασμό των φαρμάκων της επισκληρίδιου και της συνθετικής ωκυτοκίνης , που χορηγείται όταν η μήτρα έχει ατονήσει λόγω της επισκληριδίου. 

Σημπεράσματα

 «Η γένα με επισκληρίδιο θέτει τις μητέρες και τα μωρά τους στον κίνδυνο ενός πλήθους από προβλήματα υγείας που δεν εμφανίζονται στούς τοκετούς χωρίς χρήση φαρμάκων. Επιποσθέτως, υπάρχουν αποδείξεις ότι η επισκληρίδιος εμποδίζει τον θηλασμό στην αρχή του.

Αντί λοιπον να προσπαθούμε να γιατρέψουμε τα προβλήματα που δημιουργεί η επισκληρίδιος, οι γυναίκες θα μπορούσαν να κάνουν χρήση μη φαρμακευτικών μεθόδων ελέγχου του πόνου που δεν παρεμβαίνουν στη διαδικασία του τοκετού και στο θηλασμό. Αλλαγές στάσης, (κυρίως από την ύπτια στην όρθια ή καθιστή), χρήση ντούς ή πισίνας τοκετού, χαλαρωτική αναπνοή, μασάζ, θεραπευτικές πιέσεις, οραματισμός και ασκήσεις χαλάρωσης δρούν αποτελεσματικά και μειώνουν τον π΄νο κατά τον τοκετό. Η παρούσία μιας έμπερης μαίας που παραμένει με την επίτοκο μειώνει την πιθανότητα να χρειαστεί η γυναίκα την επισκληρίδιο». (Riordan 1999)

 

«Ο Σύνδεσμος θηλασμού πιστεύει ότι, όπως κάθε γυναίκα είναι ικανή να θηλάσει το μωρό της, έτσι είναι ικανή να το γεννήσει φυσιολογικά»* (Roth 2006) (*χωρίς την χρήση φαμάκων).

 

Η ενεργή και συνειδητή συμμετοχή της στην γέννα του παιδιού της βοηθά στο να γύναι μια καλη αρχή με το θηλασμό. Ακόμη όμως και αν η μητέρα έχει βιώσει έναν επεμβατικό-χειρουργικό τοκετό, είναι πάντα σε θέση, με θπομονή, επιμονή, και την κατάληλη υποστήριξη, όπως αυτή που μπορέι να βρεί στον Σύνδεσμο Θηλασμού, να προσφέρει στο μωρό της το γάλα της και να απολαύσουν και οι δύο αυτή την υπέροχη σχέση!

 Πηγές:
  1. Buckley, Sarah J., “The Hidden Risks of Epidurals”, Mothering, November-December 2005, sel. 50-59.
  2. Odent, Michel (2003) Birth and Breastfeeding Sussex: Clairview
  3. Riordan, Jan, “Epidurals and Breastfeding”, Breastfeeding Abstracts, vol. 99, No4,  sel 11-12
  4. Roth, Michelle “Epidurals and Breastfeeding” Leaven Οκτώβριος-Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2006 vol.42, No 4 σελ. 74-77
1, 2, 4 - μετάφραση Μυρτώ Χρονάκη3 – μετάφραση Στέλλα Σκαλιδάκη

Ημερομηνία: Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2010

Δείτε επίσης και τα κάτωθι προϊόντα:

Engel Σουτιέν εγκυμοσύνης-θηλασμού LENA
Engel Σουτιέν εγκυμοσύνης-θηλασμού LENA
Το πιό ιδανικό σουτιέν εγκυμοσύνης-θηλασμού βρέθηκε!
Φτιαγμένο από φυσικό πάρα πολύ μαλακό μη επεξεργασμένο με χημικά οργανικό βαμβάκι επομένος δεν προκαλεί καμμία δυσάρεστη αίσθηση ή ενόχληση.
Engel Σουτιέν εγκυμοσύνης-θηλασμού LENA
Αγορά 'Engel Σουτιέν εγκυμοσύνης-θηλασμού LENA'
€ 22.41