Κατηγορίες » ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ » Παιχνίδι και Σχολείο »

Επιστροφή στο σχολείο - χωρίς τοξικά

Από: Special report - EWG (Environmental Working Group)


Με το τέλος του καλοκαιριού ξεκινά η αγορά σχολικών ειδών. Είναι μια ευκαιρία για αναζήτηση ασφαλέστερων προϊόντων για τα παιδιά. Τα καλά νέα είναι ότι αφιερώνοντας λίγο χρόνο και προσοχή, είναι εφικτό να δημιουργήσετε ένα σακίδιο γεμάτο με μη τοξικά σχολικά είδη.
Φέτος, σκεφτείτε οικολογικότερα όταν αγοράζετε αυτά τα είδη:

1. Υλικά καλλιτεχνικών κατασκευών. Πολλά περιέχουν τοξικές χημικές ουσίες και δεν είναι κατάλληλα για παιδιά - ειδικά για τα πολύ νεαρά παιδιά. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή σε αυτά: οι βαφές πρέπει να είναι με βάση το νερό για την αποφυγή διαλυτών και χρωματισμένα με φυσικές χρωστικές ύλες, χωρίς μέταλλα. Μην αγοράζετε πολυμερή πυλό που μένει μαλακός σε θερμοκρασία δωματίου ή μπορεί να σκληρύνει σε οικιακό φούρνο - είναι κατασκευασμένος από PVC (πολυβινυλοχλωρίδιο) και συχνά περιέχει φθαλικές ενώσεις. Προτιμήστε αντί για αυτό να παρασκευάσετε δικό σας «πηλό» έξω από τα κοινά συστατικά.
Σημείωση: Η ετικέτα που αναφέρει "Σύμφωνο με προδιαγραφές ASTM D-4236" είναι απλά μια σήμανση του προϊόντος που απαιτείται, αλλά δεν σημαίνει ότι είναι απαραίτητα ασφαλές.
2. Πλύσιμο των χεριών. Επιλέξτε απολυμαντικά με αιθανόλη (αιθυλική αλκοόλη), αλλά χωρίς αρωματικές ουσίες, και υγρά σαπούνια χεριών χωρίς triclosan, τρικλοκαρβάνη ή άρωμα. Και να θυμάστε: Το απλό σαπούνι και νερό, είναι συχνά εξίσου αποτελεσματικό!
3. Σακίδια. Αν ήρθε η ώρα για νέο σακίδιο, ψάξτε για τις φυσικές ίνες και απορρίψτε εκείνα που έχουν κατασκευαστεί από PVC. Εάν δεν επιλέξετε φυσικές ίνες, ο πολυεστέρας και το νάιλον είναι καλύτερα από το PVC. (Ελέγξτε την ετικέτα για τον αριθμό 3, το σύμβολο για το PVC, ή αναζητήστε την ένδειξη «όχι PVC» στην ετικέτα.) Οι ετικέτες δεν αναφέρουν πάντα τα υλικά, οπότε ίσως χρειαστεί να επικοινωνήσετε με τους κατασκευαστές ή να επισκεφτείτε τις ιστοσελίδες τους.
4. Δοχεία φαγητού. Επειδή περιέχουν τρόφιμα, είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός τα δοχεία φαγητού να είναι από μη τοξικά υλικά που δεν περιέχουν βαφή με μόλυβδο, PVC, BPA και αντιμικροβιακές χημικές ουσίες. Ορισμένες επιλογές είναι οι εξής: τσάντες τροφίμων από βαμβάκι, πλαστικά χωρίς BPA ή άβαφα ανοξείδωτα δοχεία. Επαναχρησιμοποιείτε σκεύη από το σπίτι και αποθηκεύετε τρόφιμα σε επαναχρησιμοποιήσιμες συσκευασίες, αντί αυτές της μιας χρήσης (όπως ελαφριά ανοξείδωτα δοχεία ή πλαστικά με αριθμούς 1, 2, 4 ή 5).
5. Μπουκάλια. Αφήστε το εμφιαλωμένο νερό του εμπορίου είναι ακριβό, δημιουργεί απορρίμματα και η ποιότητα του νερού δεν είναι απαραιτήτως καλύτερη από αυτή του νερού της βρύσης. Αντ 'αυτού, δώστε στο παιδί σας στο σχολείο φιλτραρισμένο νερό και άλλα ποτά σε επαναχρησιμοποιήσιμη φιάλη που κατασκευάζεται από πλαστικό χωρίς BPA, αλουμίνιο χωρίς BPA ή ανοξείδωτο χάλυβα.
6. Μαρκαδόροι. Τα κοινά κραγιόνια συχνά περιέχουν παραφίνη, η οποία παράγεται από το πετρέλαιο. Ψάξτε για εναλλακτικές λύσεις όπως η σόγια και το κερί. Μην αγοράζετε μαρκαδόρους που στεγνώνουν αμέσως και ανεξίτηλους, που περιέχουν διαλύτες. Να είστε επιφυλακτικοί με το πλαστικό περίβλημα στα κραγιόνια ή τους αρωματικούς μαρκαδόρους – οι μυρωδιές ενθαρρύνουν τα παιδιά να τους μυρίσουν- καθώς οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στααρώματα δεν περιλαμβάνονται στην ετικέτα.
7. Μολύβια και στυλό. Διαλέξτε απλά ξύλινα μολύβια (όπου δεν υπάρχει χρώμα ή γυαλιστερό επίχρισμα) κατασκευασμένα από ανακυκλωμένη ξυλεία ή ανακυκλωμένη εφημερίδα. Αποφύγετε τα αρωματικά. Προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε ανακυκλωμένο στυλό διαρκείας.
8. Σημειωματάρια και κλασέρ. Αποφύγετε τα πλαστικά καλύμματα για κλασέρ και τα σπιράλ σημειωματάρια. Είναι συνήθως κατασκευασμένα από PVC (πλαστικό με αριθμό 3). Επιλέξτε ανακυκλωμένο χαρτόνι ή φυσικές ίνες αντ 'αυτού, ή αναζητήστε την ένδειξη «όχι PVC» στην ετικέτα.
9. Προϊόντα χαρτιού. Ψάξτε για ανακυκλωμένο χαρτί, φτιαγμένο από ανακύκλωση τουλάχιστον 30% που δεν είναι λευκασμένο με χλώριο. Ή ψάξτε για χαρτί που κατασκευάζεται από εναλλακτικές ίνες ή υλικά από δάση με βιώσιμη διαχείριση. Επιλέξτε 100% ανακυκλωμένα χαρτομάντιλα και χαρτοπετσέτες χωρίς λεύκανση με χλώριο. Αποφύγετε την προσθήκη λοσιόν, αρωμάτων και χρωμάτων.
10. Κόλλα. Προσπαθήστε να ελαχιστοποιείτε την έκθεση των παιδιών σε πολύ ανθεκτικά ή στιγμιαία συγκολλητικά, και την "σούπερ" κόλλα. Περιέχουν τοξικά διαλυτικά. Οι κόλλες με βάση το νερό είναι ασφαλέστερες αν και οι περισσότερες είναι κατασκευασμένες από πετροχημικά. Καλύτερη επιλογή είναι τα ραβδιά κόλλας. Τα παιδιά δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν βενζινόκολλα.
11. Κινητά τηλέφωνα. Πολλά παιδιά έχουν κινητά τηλέφωνα. Αν επιλέξετε την αγορά ενός νέου τηλεφώνου, επιλέξτε ένα με χαμηλότερη ακτινοβολία (τιμή "SAR"). Διδάξτε στο παιδί σας ότι όταν δεν το χρησιμοποιεί, θα πρέπει να το απενεργοποιεί και να το αποθηκεύει σε σακίδιο πλάτης, ή κάπου αλλού μακριά από το σώμα, και ότι είναι προτιμότερο να στέλνει μήνυμα αντί να μιλά.Holistic Life, τεύχος 39

Ημερομηνία: Κυριακή, 17 Οκτωβρίου 2010

Δείτε επίσης και τα κάτωθι προϊόντα:

EcoLife Παγούρι παιδικό απο ανοξείδωτο ατσάλι 400ml CARS
EcoLife Παγούρι παιδικό απο ανοξείδωτο ατσάλι 400ml CARS
Μικρό, ελαφρύ, οικολογικό & επαναχρησιμοποιούμενο. Aπόλυτα ασφαλές & υγιεινό. Ο ιδανικότερος τρόπος για να έχει πάντα μαζί της νερό & να μην επιβαρύνει τον οργανισμό της με τις τοξικές ουσίες των πλαστικών μπουκαλιών. Με πρακτικό καπάκι, για εύκολο άνοιγμα-κλείσιμο. Κατάλληλο για το σχολείο και την εκδρομή. Mε αγορίστικη διάθεση & σχέδια, θα το έχει μαζί του όλη την ημέρα!
EcoLife Παγούρι παιδικό απο ανοξείδωτο ατσάλι 400ml CARS
Αγορά 'EcoLife Παγούρι παιδικό απο ανοξείδωτο ατσάλι 400ml CARS'
€ 10.60
EcoLife Παγούρι παιδικό απο ανοξείδωτο ατσάλι 400ml CATS
EcoLife Παγούρι παιδικό απο ανοξείδωτο ατσάλι 400ml CATS
Μικρό, ελαφρύ, οικολογικό & επαναχρησιμοποιούμενο. Aπόλυτα ασφαλές & υγιεινό. Ο ιδανικότερος τρόπος για να έχει πάντα μαζί της νερό & να μην επιβαρύνει τον οργανισμό της με τις τοξικές ουσίες των πλαστικών μπουκαλιών. Με πρακτικό καπάκι, για εύκολο άνοιγμα-κλείσιμο. Κατάλληλο για το σχολείο και την εκδρομή. Με τόσο έντονο ροζ χρώμα, δε θα θέλει να το αποχωριστεί ούτε στιγμή!
EcoLife Παγούρι παιδικό απο ανοξείδωτο ατσάλι 400ml CATS
Αγορά 'EcoLife Παγούρι παιδικό απο ανοξείδωτο ατσάλι 400ml CATS'
€ 10.60
Kid Basix - BPA-free Μπιμπερό από ανοξείδωτο ατσάλι Safe Starter 255ml
Kid Basix - BPA-free Μπιμπερό από ανοξείδωτο ατσάλι Safe Starter 255ml
Το ασφαλέστερο μπιμπερό στην αγορά - είναι κατασκευασμένο από ανοξείδωτο ατσάλι - υλικό, που δεν διαβρώνεται από ουσίες που υπάρχουν στις τροφές και στα υγρά όπως το πλαστικό και είναι ανθεκτικό εν αντιθέσει με το γυάλινο μπιμπερό!
Kid Basix - BPA-free Μπιμπερό από ανοξείδωτο ατσάλι Safe Starter 255ml
Αγορά 'Kid Basix - BPA-free Μπιμπερό από ανοξείδωτο ατσάλι Safe Starter 255ml'
€ 17.04
Okonorm Οικολογικά Χρωματιστά Μολύβια (Ξυλομπογιές) 12 χρώματα
Okonorm Οικολογικά Χρωματιστά Μολύβια (Ξυλομπογιές) 12 χρώματα
12 ξυλομπογιές της Oekonorm από φυσικό ξύλο κέδρου, μελισσοκέρι, κιτταρίνη, ταλκ, άσπρο πηλο και φυσικά χρώματα - μη τοξικές, σε ανακυκλώμενη συσκευασία. Προϊόν Γερμανίας
Okonorm Οικολογικά Χρωματιστά Μολύβια (Ξυλομπογιές) 12 χρώματα
Αγορά 'Okonorm Οικολογικά Χρωματιστά Μολύβια (Ξυλομπογιές) 12 χρώματα'
€ 6.05
Okonorm Οικολογικοί Μαγικοί Μαρκαδόροι 9+1
Okonorm Οικολογικοί Μαγικοί Μαρκαδόροι 9+1
Με τον μαγικό μαρκοδόρο τα χρώματα των μαρκαδόρων αλλάζουν στό χρώμα που δείχνει το καπάκι τους!
Okonorm Οικολογικοί Μαγικοί Μαρκαδόροι 9+1
Αγορά 'Okonorm Οικολογικοί Μαγικοί Μαρκαδόροι 9+1'
€ 8.17