Κατηγορίες » ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ » Εγκυμοσύνη »

Βότανα στην εγκυμοσύνη

Εγκυμοσύνη και τοκετός

Βότανα που μπορούμε να χρησιμοποιούμε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Για γενιές γυναικων, τα φάρμακα από βότανα ήταν η μόνη επιλογή για την ανακούφιση των προβλημάτων της εγκυμοσύνης και της προετοιμοσίας γι το τοκετό. Αν και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στη χρήση των βοτάνων κατά την εγκυμοσύνη, τα βότανα συνεχίζουν να έχουν σημαντικό ρόλο. Παρέχουν μία ασφαλή εναλλακτική λύση έναντι των ορθόδοξων φαρμάκων που μπορεί να είναι βλαβερά.

Το καρύδι, για παράδειγμα, είναι ένα κατάλληλα ήπιο υπακτικό.

Το τσάι τσουκνίδας, το νερο-κάρδαμο ή το άρκτιο μπορούν να βοηθήσουν στην αναιμία, ενώ η σκόνη φτελιάς, η ρίζα δενδρομολόχας ή η αλθαία θα ανακουφίσουν τις καούρες.

Πρήξιμο, βάρος και διαστολή των τριχοειδών αγγείων είναι τα πιο συνηθισμένα προβλήματα. Η μήτρα, της οποίας ο όγκος αυξάνεται συνεχώς, πιέζει τις φλέβες των ποδιών εμποδίζοντας την επιστροφή του αίματος στην καρδιά. Λόγω των ορμονικών αλλαγών που συντελούνται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι φλέβες γίνονται πιο αδύναμες και αυξάνεται η ποσότητα του αίματως στο οργανισμό. Για να ανακουφιστείτε, κρατήστε για λίγο ανασηκωμένα τα πόδια σας και πίνετε πολύ νερό για να αποφύγετε την κατακράτηση υγρών. Τσουκνίδα, ταραξάκο, σπανάκι, ρόκα, σεντέλα, μύρτιλο και τζίνγκο μπιλόμπα, για πρησμένα πόδια. Η τσουκνίδα αντιμετωπίζει την κατακράτηση υγρών το ίδιο ισχύει και για το ταραξάκο. Για την αντιμετώπιση οιδήματος κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης βοηθητικά και ακύνδινα είναι επίσης το σπανάκι και η ρόκα, καθώς είσης είναι πλούσια σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία και προστατεύουν και δυναμονουν το οργανισμό. Το μύρτυλο συστέλλει τα αγγεία που διαστέλονται κατά την εγκυμοσύνη, προστατέυη απο την φλεβίτιδα και το πρήξιμο ποδιών, αλλά πρέπει να καταναλώνεται σε μικρές ποσότητες. Τζίνγκο μπιλόμπα, ανανάς, και σημύδα, για την κυτταρίτιδα: Τα προβλήματα του κυκλοφορικού συστήματος που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, επιδεινώνουν το πρόβλημα της κυτταρίτιδας. Ευεργετικά είναι τα εκχυλίσματα των παραπάνω φυτών, που βοηθούν στην αποβολή των υγρών και των άχρηστων ουσιών. Τα συστατικά αυτά περιέχονται σε φυσικά σκευάσματα με τη μορφή κρέμας, τζελ, σπρέι.

Αμυγδαλέλαιο και έλαιο αβοκάντο, για τη χαλάρωση: Έχουν ήπια δράση, κι έτσι μπορούν να χρησιμοποιούνται καθημερινά, ακόμη και σε ευαίσθητες περιοχές, όπως το στήθος.

Ναυτία και εμετοί (κατά τους τρείς πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης), συνήθως με το ξύπνημα, αλλά μπορεί να διαρκούν και όλη την ημέρα. Στις βαριές περιπτώσεις μπορεί να χρειάζεται εισαγωγή στο νοσοκομείο λόγω του κινδύνου ηπατικής νόσου και αφυδάτωσης. Για την πρωινή ναυτία η καλύτερη λύση είναι μία επιλογή βαμμάτων σε σταγόνες. Baliota nigra ΒΑΛΛΩΤΗ Προλαμβάνει τον εμετό, κατασταλτικό χρήσιμο για τη νευρική δυσπεψία. Chamaemelum nobile ΡΩΜΑΪΚΟ ΧΑΜΟΜΗΛΙ Μετριάζει το αίσθημα της ναυτίας και ηρεμεί το στομάχι χαλαρωτική νευρίνη κατάλληλη για πιεστικές καταστάσεις. Zingiber oiiicinaiis ΤΖΙΝΤΖΕΡ. Προλαμβάνει του εμετό έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία σε νοσοκομειακές μελέτες σε εγκύους με υπερέμεση τωυ εγκύων: το τζίντζερ (πιπερόριζα) πράγματι μπορεί να ηρεμήσει το στομάχι και να σταματήσει τις ναυτίες της εγκυμοσύνης. Χάρη στις ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητές του, εμποδίζει την επίδραση της σεροτονίνης -χημική ουσία που παράγεται από τον εγκέφαλο και από το στομάχι κάθε φορά που εμφανίζεται ναυτία-, καθώς και την παραγωγή ελευθέρων ριζών. Κυκλοφορεί σε κάψουλες, σκόνη, έγχυμα ή βάμμα. Γενικά, πάντως, αποφύγετέ το τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν γεννήσετε, και εντελώς αν έχετε προγραμματίσει καισαρική.

Για την αφυδάτωση - ανθόνερο, τριαντάφυλλο, μελισσόχορτο και πορτοκάλι.

ΡΑΓΑΔΕΣ. Για την ενυδάτωση του ευαίσθητου δέρματος κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ιδανικό το αμυγδαλέλαιο, είναι πολύ φιλικό στην επεδερμίδα και δεν προκαλει τους ερεθεσμούς. Για καλύτερα αοτελέσματα χρησιμοποιείτε ιδικά λάδια για της ραγάδες εγκυμοσύνης με βάση το αμυγδαλέλαιο.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΚΕΤΟ

Τα βότανα χρησιμοποιούνται από παλιά για να βοηθήσουν το σώμα να προετοιμαστεί για του τοκετό τονώνοντας του μυς της μήτρας. Η μήτρα μπορεί να προετοιμαστεί για τις δοκιμασίες του τοκετού με τονωτικά βότανα ή με μασάζ με αραιωμένο έλαιο φασκόμηλου στην κοιλιά τις τελευταίες τρείς εβδομάδες.

Mitchelia repens MITΣΕΛΛΑ Η ΕΡΠΟΥΣΑ. Τονωτικό της μήτρας και διεγερτικό στυπτικό αποκαθιστά το νευρικό σύστημα.

Φύλλα ΑΓΡΙΟΒΑΤΟΥ – ΚΟΚΚΙΝΗ ΣΜΕΟΥΡΑ (Rubus idaeus). Τονώνει τη μήτρα, μαλακώνει τον τράχηλο.

Μετά τον τοκετό, ο βασιλικός και το τσάι λεόνουρου μπορούν να καθαρίσουν την μήτρα και οι νέες μητέρες θα πρέπει να παίρνουν ομοιοπαθητικά δισκία άρνικας (Arnica 6x1 κάθε 15 ως 30 λεπτά για μερικές ώρες για να βοθήσουν στην επιδιόρθωση των καταπονημένων ιστών.

ΣΧΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΝΕΟΥ. Το σχίσιμο του περινέου μπορεί υα είναι επώδυνο και να επουλώνεται αργά. Τα βότανα είναι ωφέλιμα και για τους μώλωπες και του ερεθισμό. Hypericum perforatum ΒΑΛΣΑΜΟ (ΑνΘοφόρες κορυφές) - Αντιφλεγμονώδες, επουλωτικό και συπτικό. Ranunculus ficaria ΖΩΧΑΔΟΧΟΡΤΟ - Πολύ στυπτικό. Symphytum officinale ΣΥΜΦΥΤΟ - Επουλωτικό -ενθαρρύνει την αύξηση τωυ κυττάρων και μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό της ουλής.

Αρθρογράφος: www.ecobaby.gr

Ημερομηνία: Τετάρτη, 18 Φεβρουαρίου 2015

Δείτε επίσης και τα κάτωθι προϊόντα:

Weleda Λάδι για τις ραγάδες (SCHWANGERSCHAFTS-PFLEGEEOL)
Weleda Λάδι για τις ραγάδες (SCHWANGERSCHAFTS-PFLEGEEOL)
Η τακτική χρήση του λαδιού από την αρχή της εγκυμοσύνης έως και τρεις μήνες μετά τον τοκετό, προλαμβάνει από τις ραγάδες σε κοιλιά, μηρούς, γλουτούς και στήθος.
Weleda Λάδι για τις ραγάδες (SCHWANGERSCHAFTS-PFLEGEEOL)
Αγορά 'Weleda Λάδι για τις ραγάδες (SCHWANGERSCHAFTS-PFLEGEEOL)'
αντί € 26.54
μόνο € 16.03
Weleda Λάδι μασάζ για το περίνεο (DAMM-MASSAGEOEL)
Weleda Λάδι μασάζ για το περίνεο (DAMM-MASSAGEOEL)
Η προετοιμασία για τον τοκετό περιλαμβάνει τακτικό μασάζ του περίνεου, προκειμένου αυτό να διατηρηθεί μαλακό και ελαστικό ώστε να μην κοπεί. Επίσης είναι δερματολογικά ελεγμένο για την ανεκτικότητα της επιδερμίδας του περίνεου και χρησιμοποιείται από την 34 εβδομάδα.
Weleda Λάδι μασάζ για το περίνεο (DAMM-MASSAGEOEL)
Αγορά 'Weleda Λάδι μασάζ για το περίνεο (DAMM-MASSAGEOEL)'
αντί € 15.21
μόνο € 9.57
Weleda Λάδι σημύδας κατά της κυτταρίτιδας (BIRKEN CELLULITEOEL)
Weleda Λάδι σημύδας κατά της κυτταρίτιδας (BIRKEN CELLULITEOEL)
Πολύτιμο εκχύλισμα από νεαρά φύλλα σημύδας, που βοηθά στην καταπολέμηση κατακράτησης υγρών σε συνδυασμό με εκχύλισμα δενδρολίβανου που τονώνει το κυκλοφοριακό, έλαια από φύτρα σιταριού και κουκούτσια βερύκοκου, λάδι jojoba και πλούσιο μείγμα αιθέριων ελαίων, συνθέτουν ένα πρωτοποριακό προϊόν για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας.
Weleda Λάδι σημύδας κατά της κυτταρίτιδας (BIRKEN CELLULITEOEL)
Αγορά 'Weleda Λάδι σημύδας κατά της κυτταρίτιδας (BIRKEN CELLULITEOEL)'
αντί € 18.85
μόνο € 17.34
Weleda Χαλαρωτικό λάδι λεβάντας (Lavendel Entspannungsöl)
Weleda Χαλαρωτικό λάδι λεβάντας (Lavendel Entspannungsöl)
Το λάδι χαλάρωσης με λεβάντα της Weleda αναδύει το άρωμα και τη ζεστασιά της Προβηγκίας, χαλαρώνει ευχάριστα το σώμα και το πνεύμα και χαρίζει έναν ήσυχο ύπνο.
Weleda Χαλαρωτικό λάδι λεβάντας (Lavendel Entspannungsöl)
Αγορά 'Weleda Χαλαρωτικό λάδι λεβάντας (Lavendel Entspannungsöl)'
αντί € 19.42
μόνο € 13.07
ΦΥΛΛΑ ΑΓΡΙΟΒΑΤΟΥ - ΚΟΚΚΙΝΗΣ ΣΜΕΟΥΡΑΣ για προετοιμασία για την γέννα - μεγάλη συσκευασία 110gr
ΦΥΛΛΑ ΑΓΡΙΟΒΑΤΟΥ - ΚΟΚΚΙΝΗΣ ΣΜΕΟΥΡΑΣ για προετοιμασία για την γέννα - μεγάλη συσκευασία 110gr
Μπορείτε να πίνετε το ρόφημα από φύλλα κόκκινης σμέουρας ακόμα και από το 4-το μήνα της εγκυμοσύνης μέχρι το τοκετό 1-3 φορές την ημέρα για να προετοιμάζετε τον οργανισμό σας για ποιό εύκολη γέννα. Τονώνει τη μήτρα, μαλακώνει τον τράχηλο.
ΦΥΛΛΑ ΑΓΡΙΟΒΑΤΟΥ - ΚΟΚΚΙΝΗΣ ΣΜΕΟΥΡΑΣ για προετοιμασία για την γέννα - μεγάλη συσκευασία 110gr
Αγορά 'ΦΥΛΛΑ ΑΓΡΙΟΒΑΤΟΥ - ΚΟΚΚΙΝΗΣ ΣΜΕΟΥΡΑΣ για προετοιμασία για την γέννα - μεγάλη συσκευασία 110gr'
€ 5.45
Χαμομήλι βότανο ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ 30gr
Χαμομήλι βότανο ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ 30gr
Για εξωτερική χρήση (για μπάνιο και τοπικό καθάρισμα δέρματος, ματιών κτλ.) και παρασκευή ροφίματος.
Χαμομήλι βότανο ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ 30gr
Αγορά 'Χαμομήλι βότανο ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ 30gr'
€ 2.59